Låt finanserna bli ett familjeprojekt!

Att göra en budget är kanske inte världens roligaste aktivitet. Men om du gör ett familjeprojekt av detta kan det bli lite roligare. Kanske har ni en gemensam dröm och då är det inte så dumt att tillsammans se på sätt att spara pengar till denna. Det blir lite som när man i en skolklass jobbar gemensamt för att få in pengarna till en klassresa.

Budgeten som ett familjeprojekt

Istället för att själv sitta med ett Excel-dokument och föra in inkomster och utgifter kan du samla familjen för att prata om den kommande månadens ekonomi. Gör det hela till en rolig aktivitet. Kanske med lite godis och sådant ni tycker om att dricka.

Prata om hur mycket pengar ni har att röra er med efter att de nödvändiga utgifterna är avklarade. Ni kan prata om vad ett sparande innebär på ett sätt som barnen förstår. Till exempel om vi sparar till en vinterresa så får vi hoppa över denna månads chips varannan helg och inget besök till leklandet.

Tillsammans kan ni prata om hur lång tid det kommer att ta att ha pengarna för den ATV som ni så gärna vill ha eller vad det nu är. När budgeten blir ett familjeprojekt så dyker det upp förslag även från de små. Detta kan leda till ett effektivare sparande såväl som en känsla av gemenskap och att det blir så mycket roligare att göra det ni gör då alla vet vad det innebär rent ekonomiskt för familjen.