Smarta tips för din ekonomi

Hur får ni råd med ett bröllop?

Ni kan ju inte be gästerna om att betala för kalaset så som är brukligt i andra länder. Det blir ju lite Ove Sundberg i TV-serien Solsidan om ni går runt med en bössa på kalaset. För att kunna planera och bjuda in till ett bröllop krävs det en budget. Då vet ni precis hur mycket ni har att röra er med.

Hur många gäster ska ni bjuda?

Börja med att räkna på antalet gäster med en ungefärlig kostnad per person. Var och en gör en lista där de viktigaste står först. Sedan får ni se hur många varje person kan ha med från sin lista. Om det känns som att det blir svårt för att så många av era vänner inte får plats i er budget kanske ni kan göra en mindre fest inför eller efter bröllopet som enbart är för vänner.

En bra plats för bröllopet

Det är också viktigt att tänka lite på var ni ska ha festen. Många gånger kan man spara pengar på att hålla ett bröllop i en festvåning där allting ingår. Men visst kan ni på ett smart sätt ordna med festtält och catering eller till och med hemlagad mat i en trädgård. Då kanske det går att få in fler gäster i budgeten.

Glöm inte bort alla extra kostnader

Det är viktigt att tänka på alla utgifter som ni har med ett bröllop. Glöm inte bort saker som fotograf, ringar, resa, tackkort och annat som kan bli flera tusen kronor i ett nafs. Lägg upp en sparplan för att få ihop pengarna ni behöver för festen i god tid.

Om det blir för dyrt med ett bröllop så kanske ni väljer att resa utomlands och skicka en glad hälsning till familj och vänner om att ni har gift er där. Sedan kanske ni ordnar med en enklare middag för de närmsta då ni kommer hem igen.